OS i stavhopp

För de flesta idrottare så är OS den mest framstående tävlingen de kan delta i.

Det är helt enkelt det största och viktigaste målet för de flesta atleter och något som de tränar och kämpar för i många år.

OS i stavhopp arrangeras var fjärde år och de som hamnar på prispallen får sina namn inskrivna i historieböckerna för alltid.

När arrangeras OS i stavhopp?

De olympiska sommarspelen har arrangerats ända sedan 1896, så det finns rejält med prestige i tävlingen. Stavhopp antogs som en idrottsgren 1896 för herrar och 2000 för damer.

Sommar-OS arrangeras var fjärde år och tiden på året varierar beroende på var i världen värdlandet ligger. Vanligtvis arrangeras tävlingen mellan april-december.

Den senaste tävlingen arrangerades i Tokyo 2021 (senarelagt på grund av coronapandemin) och därefter sker sommar-OS i Paris 2024 och i Los Angeles 2028.

Vilka tävlar i OS?

När det är dags för OS i stavhopp så är atleter från alla världens länder välkomna.

Om man kikar på statistiken över vilka länder som har tagit hem flest medaljer så ligger dock USA långt före alla andra. Det gäller speciellt i herrtävlingen.

USA:s manliga stavhoppare har nämligen lyckats plocka hem hela 47 medaljer, varav 19 guld i OS-tävlingar.

Därefter kommer Frankrike med fem medaljer varav tre är guld och Tyskland med fem medaljer varav inga är guldfärgade.

Svenskt kosttillskott
Svenskt kosttillskott för dig som tar din träning på allvar och vill prestera på topp
Till Butik | Annons för Svenskt Kosttillskott

Vem har flest guldmedaljer i sommar-OS?

Den stavhoppare som har lyckats bäst under sommar-OS heter Bob Richardson. Han är en amerikansk stavhoppare som var aktiv under 40- och 50-talet.

Bob lyckades hoppa hem hela två guldmedaljer och en bronsmedalj. Därefter finns det ännu ingen manlig stavhoppare som har lyckats hoppa hem mer än en guldmedalj.

På den kvinnliga sidan så har ryska Yelena Isinbayeva lyckats ta hem två guldmedaljer och en bronsmedalj, alltså totalt tre medaljer.

Hon är den enda kvinnliga stavhopparen som har flera guldmedaljer i bagaget.

Svenska medaljörer i OS

Svenska stavhoppare har flera gånger lyckats placera sig på prispallen i Os i stavhopp. Först blev Bruno Söderström som tog hem en bronsmedalj 1908. Därefter tog Bertil Uggla hem en bronsmedalj 1912.

Sedan blev det lugnt i 40 år för svenskarnas del innan Ragnar Lundberg hoppade hem en bronsmedalj 1952.

70 år senare lyckades en svensk stavhoppare för första gången ta hem en guldmedalj när Armand Duplantis vann sommar-OS 2020 i Tokyo.

På den kvinnliga sidan hoppas vi fortfarande på att en stor talang ska träda fram och plocka hem en OS-medalj.

Spela på OS

Spela på OS är något som engagerar många sportentusiaster runt om i världen. Att satsa på sina favoritatleter och tävlingar kan ge en extra spänning och känsla av delaktighet i de olika evenemangen.

Att spela på OS kan innebära allt från att tippa vilka länder som tar hem flest medaljer, till att satsa på enskilda idrottare och deras prestationer i specifika grenar.

Det finns många olika bettingsajter och spelbolag som erbjuder möjligheten att spela på OS.

För att göra välgrundade beslut när du spelar på OS är det viktigt att hålla sig uppdaterad om atleter, deras form och eventuella skador, samt att ha koll på hur oddsen förändras över tid.

Det kan också vara roligt och givande att utbyta tankar och strategier med andra sportentusiaster, vilket kan ske genom att delta i diskussionsforum eller följa experter och analytiker på sociala medier.