Är du intresserad av att börja träna stavhopp eller vill du veta hur de svenska superstjärnorna tränar? Då har du hamnat rätt.
Vi ska nämligen kika på var man kan träna stavhopp och vad som egentligen krävs för att nå den absoluta toppen.
Att träna stavhopp är ingen enkel match. Det krävs nämligen riktigt god fysik. Staven är trots allt nästan fem meter lång och väger därefter.
Att orka springa med den över axeln kräver en stark kropp. Men först – låt oss kika på var i landet du kan börja träna.
Träna stavhopp runt om i landet
För att börja träna stavhopp bör du gå med i en klubb för friidrott. Då brukar du få chansen att testa på en mängd olika grenar, inklusive stavhopp.
Det viktigaste att kolla upp är om klubben har en träningsarena med en hoppställning. Det behövs nämligen stöd, bommar, stavar och en stavlåda för att kunna hoppa.
De flesta lokala friidrottsklubbar har möjlighet att erbjuda stavhopp. Både barn och vuxna kan ofta börja träna eller delta i kurser.
Det är trots allt endast de allra bästa som behöver en ställning för att hoppa sex meter. I början bör du alltid lära dig teknik, rörlighet och att landa mjukt på mattan först.
Du kan till exempel hitta en bra förening nära dig genom att klicka dig in på Svensk Friidrotts hemsida.
Där kan du söka efter och hitta många bra klubbar i hela landet.
Om du vill dela klubb med den nuvarande världsmästaren Armand Duplantis är det Upsala IF du ska vända dig till.
Det här behöver du träna för att bli bäst
För att lyckas med stavhopp krävs både styrka, mod, kondition och lite gymnastiska färdigheter.
Du ska trots allt bära, springa, hoppa och våga böja dig över den högt satta ribban för att därefter landa på en mjuk matta.
Du måste träna kondition, styrka på gymmet, hoppstyrka, greppstyrka, äta rätt och mycket mer. Dessutom finns det en rad stavspecifika övningar och teknikövningar som du får hjälp med av din tränare.
Du måste framförallt träna upp en stark bål och överkropp och rejält med benstyrka så att du orkar springa med den stora staven.
I motsatts till vad man kanske kan tro så tränar stavhoppare inte bara på själva stavhoppningen. Det är istället styrka som tar upp den mesta träningstiden.
Om du vill lära dig vad du ska träna, gå då med i en klubb för att få absolut bäst tips.
Svenskt kosttillskott | Svenskt kosttillskott för dig som tar din träning på allvar och vill prestera på topp | Butik-» |