Världsrekord i stavhopp

Något som är spännande med friidrott är att de olika grenarna kan utföras både inomhus och utomhus. Det gäller givetvis även för stavhopp.

Det är därför inte överraskande att man både kikar på hopp inomhus och utomhus och både separerar och jämför de mot varandra vid världsrekord i stavhopp.

Förr i tiden rankades utomhushopp högre eftersom det anses vara svårare att pricka in optimala förhållanden och utföra bra hopp.

Sedan 1998 så gör man dock ingen skillnad på inomhushopp och utomhushopp. Det är dock vanligt att man ändå noterar om hopp sker inomhus eller utomhus.

För själva världsrekordet i stavhopp så räknas dock alla höga hopp in.

Vad skiljer världsrekord utomhus och inomhus åt?

Det är alltså ingenting som skiljer världsrekord utomhus och inomhus åt. Alla höga hopp räknas likadant och anses vara lika mycket värda.

Det går dock inte att bortse från det faktum att vissa hopp sker inomhus och vissa hopp sker utomhus.

Skillnaden i att hoppa inomhus är att väder och vind inte påverkar hoppet. På en inomhusarena under tak så behöver man som stavhoppare inte bekymra sig för regn eller blåst när man springer mot ribban.

Utomhus kan det däremot vara svårt att på optimala förhållanden för att ta sig över höga höjder. En fördel utomhus kan dock vara att man får bättre fart om man lyckas få medvind.

Inomhusrekord är oftast högre än utomhusrekord.

Svenskt kosttillskott
Svenskt kosttillskott för dig som tar din träning på allvar och vill prestera på topp
Till Butik | Annons för Svenskt Kosttillskott

Världsrekord i stavhopp för herrar

Det nuvarande världsrekordet i stavhopp för herrar innehas av amerikansk-svenske Armand Duplantis. Världsrekordet är på 6,23 meter som han hoppade på Diamond League-finalen i Eugene, USA, den 17e september 2023.

Han slog då sina egna världsrekord i inomhushopp då han tidigare hoppat 6,18 meter under 2020 och 6,19 meter under 2022. Armand Duplantis satte även Europarekord med sitt 6,23 hopp.

Armand Duplantis är även den man som har hoppat högst utomhus. Han satte nämligen ribban på 6,15 meter och flög över den i Rom 2020.

Han slog då Sergej Bubkas gamla världsrekord på 6,14 meter som han haft ända sedan 1994. Även det hoppet skedde utomhus.

Under sin tid som aktiv satte Sergej Bubka 14 världsrekord i stavhopp på raken under tio år. Han hoppade då från 5,94 meter till 6,14 meter med en centimeters höjning nästan varje gång.

Det första världsrekordet för herrarna registrerades 1970 när Christos Papanicolaou hoppade 5,49 meter.

Därefter satte svensken Kjell Isaksson tre världsrekord på raken på tidigt 70-tal, nästan exakt 50 år innan Armand Duplantis nu satte sitt nuvarande världsrekord.

Världsrekord i stavhopp för damer

För damer sattes det första världsrekordet i stavhopp 1992. Det var då kinesiska Sun Caiyun som hoppade över 4,05 meter. Efter Sun har det funnits många damer som har dominerat i stavhoppsvärlden under många år.

En av dessa är Daniela Bartova från Tjeckien som satte nio världsrekord innan Sun Caiyun återigen fick återta världsrekordet på 4,32 meter, tre år efter sitt första rekord.

Just nu är det Jelena Isinbajeva från Ryssland som innehar det nuvarande världsrekordet för damer.

Jelena har satt hela 17 världsrekord och även hon har gjort det genom att nästan konstant höja ribban en centimeter per gång.

Det nuvarande världsrekordet ligger på 5,06 meter och det sattes 2009. Jelena var den första kvinnan att hoppa över drömgränsen fem meter och än är det ingen som har slagit henne.

De flesta av Jelenas rekord har satts utomhus, men hon innehar även haft rekordet för inomhushopp på 5,01 meter. Numer är det Jenn Suhr som innehar rekordet för inomhushopp då hon hoppade 5,03 meter.

Jenn är dessutom den andra kvinnan i världen som har hoppat över fem meter, vilket i sig är en riktigt bra prestation.

Därför lyckas damer och herrar hoppa allt högre

Det moderna stavhoppet uppstod för 170 år sedan, runt 1850. Det är alltså inte så konstigt att sporten har följts av en lång rad utvecklingar både när det gäller teknik och prylar.

Med nya utvecklingar och förbättringar så har både herrar och damer lyckats hoppa allt högre och högre.

Redan år 1985 flög Sergej Bubka över drömnivån sex meter. Kanske hade det bland annat med den tekniska utvecklingen av staven att göra.

Till en början hoppade man med en stav som tillverkades av hickory-trä. Därefter har materialet ersatts av stål och sedan glasfiber.

Det senaste materialet, glasfiber, gör staven elastisk och herrarnas världsrekord höjdes snabbt från 4,78 meter till 5,41 meter när den togs i bruk.

Stavhopp är helt enkelt en tekniksport och materialsport. Båda delarna är viktiga för att nå höga höjder och sätta nya världsrekord.

Vem vet vad vi får se för utvecklingar i framtiden och hur högt ribban kommer att läggas då?

Världsrekord med 1 cm – en riktig guldgruva för stavhoppare

Att ständigt sätta nya världsrekord är en riktig guldgruva för stavhoppare. De som är riktigt duktiga kan alltså tjäna mycket pengar på sporten.

Det internationella friidrottsförbundet betalar bland annat ut runt 500 000 kr när någon sätter ett världsrekord i stavhopp.

Dessutom kan idrottare få ännu större och bättre sponsorkontrakt i takt med att deras prestationer ökar och de blir allt mer välkända.

Men, pengarna för nya världsrekord i stavhopp är dock inte den enda anledningen till varför man hela tiden höjer ribban med en centimeter för att sätta nya rekord.

Målet är trots allt att hoppa högst, inte att hoppa in mest pengar. Att ribban höjs med en centimeter beror helt enkelt på att stavhopparna långsamt men säkert jobbar sig uppåt.

Ju högre de hoppar, desto mer får de kämpa för att lyckas slå sina egna rekord.